Δημοτική Βιβλιοθήκη Λάρισας

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Λάρισας λειτουργεί, από το 2005, στον πρώτο όροφο του Χατζηγιάννειου Πνευματικού Κέντρου, στο κέντρο της πόλης και περιλαμβάνει στην συλλογή της 40.000 έντυπο υλικό καθώς επίσης και 2000 DVD. Λειτουργεί ως δανειστική και διαθέτει παιδικό τμήμα, αναγνωστήριο και ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Είναι μέλος του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας και από το 2017 συμμετέχει κάθε χρόνο στην Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας. Κάθε χρόνο διοργανώνει σημαντικές εκδηλώσεις, με κορυφαία την «Εβδομάδα Παιδικής Λογοτεχνίας», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, στις 2 Απριλίου. Το 2018 ο Δήμος Λαρισαίων βραβεύτηκε από την την GreekIbby, το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου στην κατηγορία Βραβείο σε δήμο στον οποίο λειτουργούν με επιτυχία προγράμματα καλλιέργειας της φιλαναγνωσίας και δημιουργίας δια βίου αναγνωστών για το πρόγραμμα «Εβδομάδα Παιδικής Λογοτεχνίας».

Από τις 4 Δεκεμβρίου 2017 ξεκίνησε τη λειτουργία του το νέο παιδικό-εφηβικό τμήμα της βιβλιοθήκης σε ένα καινούριο χώρο (250τμ. περίπου) στον 3ο όροφο στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο με την ονομασία Αίθουσα Παιδικής Λογοτεχνίας “Μιχάλης Γρηγοριάδης”. Διαθέτει πλούσια συλλογή βιβλίων που καλύπτουν όλες τις ηλικίες, προσχολική, σχολική, εφηβική και όλα τα είδη λογοτεχνία, γνώσεων, εγκυκλοπαίδειες, κόμικς κλπ. Επίσης υπάρχει ξεχωριστό τμήμα επιτραπέζιων παιχνιδιών όπου τα παιδιά μπορούν να περνούν ευχάριστα την ώρα τους. Δέχεται επισκέψεις σχολείων και υλοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα σε συνεργασία με διάφορους φορείς.

Τον Οκτώβριο του 2017 δημιουργήθηκε η  Παιδική Λέσχη Ανάγνωσης, στο παράρτημα της βιβλιοθήκης στο Πνευματικό Κέντρο “Σ. Ζιαζιά” στη Χαραυγή, με τη συμμετοχή 40 παιδιών(ηλικίας 7-12 ετών) και συντονίστρια την εκπαιδευτικό – συγγραφέα Χρυσάνθη Τσιαμπαλή. Από τον Οκτώβριο του 2019 η Λέσχη Ανάγνωσης για Παιδιά πραγματοποιεί τις συναντήσεις της στο παιδικό τμήμα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης στο Χατζηγιάννειο Πνευαμτικό Κέντρο Λάρισας. 

Τον Ιανουάριο 2018 δημιουργήθηκε η Λέσχη Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας, στο νέο παιδικό τμήμα της βιβλιοθήκης, με στη συμμετοχή 25 παιδιών( ηλικίας 7-12 ετών) με σκοπό την υλοποίηση του προγράμματος της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας "Στη βιβλιοθήκη κάθε μήνα έχουμε...θέμα". με συντονίστρια του προγράμματος τη βιβλιοθηκονόμο Χριστίνα Παπαδοπούλου και εμψυχώτρια την καθηγήτρια φιλόλογο Δήμητρα Αγιάννη. Οι συναντήσεις ολοκληρώθηκαν τον Μάιο του 2018. 

Μέλη βιβλιοθήκης
Μέλη της βιβλιοθήκης μπορούν να γίνουν κάτοικοι της Λάρισας με την επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας. Η εγγραφή τους διαρκεί για 5 έτη και στη συνέχεια αν επιθυμούν ανανεώνεται σε διαφορετική περίπτωση διαγράφονται. Οι αναγνώστες με την εγγραφής τους αποδέχονται τον κανονισμό λειτουργίας της βιβλιοθήκης και οφείλουν να τον ακολουθούν το χρονικό διάστημα που εγγράφονται ως μέλη.

Ωράριο λειτουργίας (για το κοινό)

Δευτέρα 2.00μ.μ. - 8.00μ.μ., Τρίτη έως Παρασκευή 8.00π.μ. - 2.00μ.μ.